Jak prawidłowo nakryć stół?

Jak prawidłowo nakryć stół?

Elegancki i poprawnie nakryty stół to wizytówka gospodarza, a także wyraz szacunku dla zaproszonych gości. Nie tylko estetycznie się prezentuje, ale także zapewnia komfort podczas spożywania posiłków. Od czego zacząć? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas nakrywania stołu na uroczystość? Poniżej znajduje się kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym proces nakrywania nie zajmie więcej niż kilka minut, za to efekt będzie imponujący.

Baza na stół, czyli od czego zacząć?

Proszony obiad, urodziny czy świąteczna kolacja: niezależnie od okazji, na każdym stole powinien pojawić się estetyczny i świeżo uprasowany obrus. Można postawić na jego klasyczną, białą wersję, bądź też decydować się na obrus dedykowany, dostosowany wzorem i kolorem do konkretnej okazji. Istotną rolę, zarówno z estetycznego, jak i z praktycznego punktu widzenia, odgrywa również długość obrusa. Powinien on zwisać około 20-30 cm z każdej strony stołu. Ważne też, aby obrus pasował do serwisu obiadowego. Jeśli naczynia charakteryzują się prostym i minimalistycznym designem i są zachowane w jednej tonacji kolorystycznej, wówczas można sobie pozwolić na bardziej ekstrawagancką wersję obrusa. Wszystko jest tak naprawdę kwestią odpowiedniego wyczucia i dostosowania otoczenia do okazji.

Właściwe ustawienie naczyń

Komplet szklanek 240 ml PRĄŻEKPerfekcyjne ułożenie zastawy kuchennej wymaga, aby naczynia były ustawione równo 2 cm od krawędzi stołu. Jako pierwszy umieszczamy duży, płaski talerz, przeznaczony do dania głównego, a na nim umieszczamy głęboki talerz lub bulionówkę, w której spożywana będzie zupa. Jeśli w pierwszej kolejności planujemy podać przystawkę, wówczas na dużym talerzu do dania głównego należy umieścić niewielki zakąskowy talerz i zabrać go tuż przed podaniem zupy. Podobnie rzecz ma się z talerzykami deserowymi, które powinny zostać umieszczone na stole dopiero wtedy, gdy goście skończą konsumowanie głównego dania, a naczynia i półmiski zostaną zabrane.

Podano napoje!

Jeśli chodzi o naczynia do serwowania napojów, zasada jest prosta. Ważne, aby były one wykonane ze szkła, gdyż ten materiał najkorzystniej prezentuje się na stole, a także jest najwygodniejszy w użytkowaniu. Naczynia szklane, czyli na przykład kieliszki do wody czy do wina, ustawiamy powyżej talerza, po prawej stronie, w kolejności od najmniejszego do największego naczynia. Co ważne, każdy napój wymaga osobnego naczynia. Tym samym, czerwone wino podamy w osobnym naczyniu niż wino białe. Podobnie woda, likier czy sok.  Nie bez znaczenia pozostaje także kształt kieliszków. I tak, te przeznaczone do czerwonego wina są duże i pękate, a te do wina białego charakteryzują się smukłym, bardziej podłużnym kształtem. Z kolei wodę serwuje się w tak zwanych gobletach.

Łyżka, łyżeczka, nóż, widelec… W labiryncie sztućców

W skład standardowego zestawu sztućców, który powinien się znaleźć przy każdym talerzu, wchodzi:

  • łyżka,
  • widelec,
  • nóż,
  • łyżeczka,
  • widelczyk deserowy.

Zależnie od rodzaju serwowanego posiłku, sztućców może być więcej. Warto jednak mieć na uwadze to, by ich liczba po każdej stronie talerza nie przekraczała 3 sztuk. Jeśli chodzi o kolejność ułożenia sztućców, obowiązuje prosta zasada: te, które goście będą trzymali w prawej dłoni, umieszczamy po prawej stronie talerza. Analogicznie z lewą dłonią. Wyjątkami są widelczyk i łyżeczka do deseru, które powinny zostać umieszczone nad talerzem: widelczyk trzonkiem ku lewej stronie, a nad nim łyżeczka zwrócona trzonkiem ku stronie prawej. Należy także pamiętać o zasadzie kolejności układania sztućców: te, które będą używane jako pierwsze muszą znaleźć się na zewnątrz. Najbliżej talerza układamy zaś te sztućce, które będą używane samym końcu posiłku. I tak, kolejność ułożenia sztućców dla dania głównego powinna wyglądać następująco:Komplet obiadowy 12 / 41 GX 19870

  • po lewej stronie talerza, patrząc od lewej do prawej: widelec do dania głównego, widelec do ryby, widelec do zakąsek,
  • po prawej stronie talerza, patrząc od lewej do prawej: nóż, który ma ostrze zwrócone ku talerzowi, łyżka do zupy,
  • na górze: widelczyk deserowy i nad nim łyżeczka.

Serwetka, nie tylko do dekoracji

Właściwe ułożenie talerzy, sztućców i kieliszków to już połowa sukcesu. Stół wciąż nie jest jednak kompletny! Obowiązkowymi elementami są także ozdobne serwetki, kolorystycznie dopasowane do nakrycia, a także do zastawy.  Idealnie, jeśli będą wykonane z tego samego materiału co obrus. Serwetki powinny znaleźć się po lewej stronie talerza. Im prościej je złożymy, tym lepszy efekt. Nie tylko ciekawie ozdabiają stół, ale pełnią także praktyczną funkcję, zarówno podczas spożywania posiłku, jak i po jego zakończeniu.

Czar dodatków i parametry przestrzenne

Minimalistyczny świecznik, a w nim świece, których płomień wytwarza nastrojową, uroczystą atmosferę, żywe kwiaty, dyskretny stroik, to przykłady drobnych dodatków, które potrafią efektownie podkreślić dekorację stołu. Ważne, aby elementy ozdobne były jedynie drobnym akcentem, tak by nie wytworzyć wrażenia przepychu czy chaosu. Zarówno świecznik, jak i wazon z kwiatami, nie powinny być zbyt wysokie, tak by goście siedzący po przeciwległej stronie stołu mogli swobodnie widzieć swoje twarze. Bardzo istotne jest także stosowanie się do zasady zachowania przestrzeni osobistej dla każdego uczestnika posiłku. Pomiędzy biesiadnikami powinno być co najmniej 50 cm odstępu, tak by możliwe było swobodne spożywanie posiłku.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *